Γεωργία Ακριβείας – Το μέλλον είναι τώρα

Οι αποφάσεις είναι μέρος της καθημερινότητάς μας. Οι λήψεις αποφάσεων είναι κεντρικές στη διαχείριση των καλλιεργειών και οι αποφάσεις έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις καλλιέργειες, ακόμη και η απόφαση να μην κάνετε τίποτα. Η διαχείριση των καλλιεργειών βασίζεται σε δυναμικές διαδικασίες και απαιτεί καθημερινή, προσεκτική και λεπτομερή οργάνωση και διαχείριση των γεωργικών δραστηριοτήτων σε στρατηγικό, τακτικό και επιχειρησιακό επίπεδο.

Γεωργία Ακριβείας

Η χρήση μιας βήμα-βήμα, δομημένης διαδικασίας λήψης αποφάσεων μπορεί να βοηθήσει τον καλλιεργητή/γεωπόνο/διαχειριστή καλλιέργειας, να λάβει πιο συνειδητές, μελετημένες αποφάσεις οργανώνοντας τις σχετικές πληροφορίες και καθορίζοντας εναλλακτικές λύσεις.

Ο Οργανισμός Επισιτισμού και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) εκτιμά ότι έως το 2050, ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 9,6 δισεκατομμύρια, και μέχρι τότε πρέπει να αυξήσουμε την παγκόσμια παραγωγή τροφίμων κατά 60%. Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι νέες τεχνικές της γεωργίας ακριβείας έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τη γεωργική παραγωγικότητα κατά 70% έως το 2050.

Η Γεωργία Ακριβείας (PA), είναι μια ιδέα διαχείρισης καλλιεργειών που βασίζεται στην παρακολούθηση, τις μετρήσεις και την ανταπόκριση στη μεταβλητότητα των καλλιεργειών. Ο στόχος της έρευνας της γεωργίας ακριβείας είναι να καθοριστεί ένα ολοκληρωμένο Σύστημα Υποστήριξης Αποφάσεων (DSS) για τη διαχείριση των καλλιεργειών, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί η διαχείριση σε επίπεδο καλλιέργειας. Όλες οι δραστηριότητες στοχεύουν στη βελτίωση της οικονομικής και περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, ενώ παράλληλα αυξάνουν τη διαθεσιμότητα τροφίμων και βελτιστοποιούν την απόδοση των παρεμβάσεων.

Η γεωργία ακριβείας βασίζεται στον καθορισμό και τη διαχείριση της μεταβλητότητας της καλλιέργειας. Η χρήση μεταβλητής δοσολογίας (VRA) αναφέρεται στη χρήση ενός υλικού με τρόπο που η δοσολογία του να καθορίζεται από την ακριβή τοποθεσία ή τις ιδιότητες της περιοχής στην οποία χρησιμοποιείται το υλικό. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη μέθοδο ομοιόμορφης εφαρμογής υλικών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του κόστους και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.

Οι βασικές αποφάσεις που λαμβάνονται από τους καλλιεργητές πρέπει να αποτελούνται από πέντε βασικά βήματα:

  1. Παρακολούθηση/Συλλογή δεδομένων – με τη χρήση επεμβατικών αισθητήρων, τηλε-αισθητήρων ή χαρτών. Αυτές οι πηγές πρέπει να είναι αξιόπιστες και πρακτικές για τη λήψη αποφάσεων και πρέπει να συμβάλλουν απαντώντας σε μια ερώτηση και παρέχοντας μια ερμηνεία χωρικών πληροφοριών. Οι πηγές πληροφοριών μπορεί να περιλαμβάνουν χάρτες απόδοσης, έλεγχο εδάφους και ιστών, απομακρυσμένες εικόνες (drone, δορυφόρος, αεροπλάνο κ.λπ.), αξιολόγηση καλλιεργειών, χαρτογράφηση εδάφους υψηλής ανάλυσης. Μπορεί να χρειαστεί συλλογή δεδομένων για αρκετά χρόνια για τον προσδιορισμό των τάσεων σε παραμέτρους ενδιαφέροντος, και επομένως, τα δεδομένα συνεισφέρουν σε τακτική βάση στο σύστημα διαχείρισης καλλιεργειών.

  1. Διάγνωση, αξιολόγηση και ερμηνεία – Ακριβώς όπως και σε έναν γιατρό που θεραπεύει έναν ασθενή, η διάγνωση, η αξιολόγηση και η ερμηνεία παρέχει στον καλλιεργητή σημαντικές ενδείξεις για την «υγεία» της καλλιέργειας και διευκολύνει τη δημιουργία ζωνών διαχείρισης.
  1. Στοχευμένο σχέδιο διαχείρισης – Οι ζώνες διαχείρισης είναι υποπεριοχές της καλλιέργειας που έχουν ομοιογενή χαρακτηριστικά, επομένως οι καλλιεργητικές πρακτικές μπορούν να προσαρμοστούν σε κάθε τέτοια περιοχή, με αποτέλεσμα μια πρακτική και οικονομικά αποδοτική προσέγγιση, τη γεωργία ακριβείας. Η υιοθέτηση της μεθόδου ζωνών διαχείρισης μειώνει το κόστος της λίπανσης, βελτιώνει τις αποδόσεις των καλλιεργειών, μειώνει τη χρήση παρασιτοκτόνων, παρέχει καλύτερα αρχεία γεωργικής εκμετάλλευσης που είναι απαραίτητα για τις πωλήσεις και πιο αξιόπιστες πληροφορίες για τις αποφάσεις διαχείρισης. Το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει επίσης μια εκτίμηση των αναμενόμενων αποτελεσμάτων όσον αφορά τις αποδόσεις και τα έσοδα.
  1. Εφαρμογή – Το VRA (Χρήση μεταβλητής δοσολογίας) ενδέχεται να μη λειτουργεί πάντα σύμφωνα με το σχέδιο. Μερικές φορές, κατά την εφαρμογή, τα σχέδια μπορεί να χρειαστούν προσαρμογή προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι αλλαγές. Σε κάθε περίπτωση, ο καλλιεργητής πρέπει να παρακολουθεί και να καταγράφει τι συμβαίνει στην καλλιέργεια.

  1. Αξιολόγηση απόδοσης – Η παρακολούθηση παρέχει στον καλλιεργητή τις απαραίτητες πληροφορίες για την αξιολόγηση της επιτυχίας του σχεδίου.

Γεωργία Ακριβείας

Οι βασικές αποφάσεις των καλλιεργητών πρέπει να αποτελούνται από 5 βασικά βήματα

(Η εικόνα περιλαμβάνει πληροφορίες από εταιρείες γεωργίας ακριβείας: Agritask, Croptimistic, CropX, Delair, Farm Dog, Intelinair, Sailog, Taranis, TerrAvion, Trapview)

Προτεινόμενο βίντεο: https://www.youtube.com/watch?v=581Kx8wzTMc

Ο συντάκτης του κειμένου είναι ο Δρ Galit Sharabani, ειδικός στη γεωργία ακριβείας με πολλά έτη εμπειρίας στην αγροτική επιχειρηματικότητα, όπως επίσης και στη Hazera.