Ένας ανερχόμενος ειδικός, στην παγκόσμια αγορά αγγουριού

Η εταιρεία κηπευτικών Hazera, έχει μια μεγάλη κληρονομιά στη γενετική βελτίωση των αγγουριών. Αρχικά και αφουγκραζόμενη τις αλλαγές στη αγορά των mini αγγουριών, επικεντρώθηκε στην εξέλιξη αυτών, ενώ στην πορεία συμπεριέλαβε στην έρευνά της και άλλους τύπους αγγουριών, διευρύνοντας τους ορίζοντες της αγοράς της.
Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε μια επισκόπηση αυτών των εξελίξεων, από τον υπεύθυνο του τμήματος ανάπτυξης κολοκυθοειδών , Mark van der Zouwen.
Τα αγγούρια εμφανίζονται με ευρύ φάσμα τύπων, ξεκινώντας από τα baby, των 10 εκατοστών, με κύρια χρήση την κατανάλωση σαν snack, έως και τα πολύ διαδεδομένα μακριά αγγούρια των 30 εκ. και πάνω. Ενδιάμεσα συναντούμε πολλές υποκατηγορίες, όπως τα mini αγγούρια ( Beit Alpha ), αγγουράκια για τουρσί και μια σειρά ασιατικού τύπου αγγουριών. Εξίσου διευρυμένο είναι και το φάσμα καλλιέργειάς τους, από μη θερμαινόμενα απλά θερμοκήπια, έως και υψηλής τεχνολογίας, με συνθήκες τεχνητού περιβάλλοντος.
Η κληρονομιά που παρουσιάζει σήμερα η Hazera στα αγγούρια, ξεκίνησε από την κατηγορία των mini αγγουριών. Τα αγγούρια αυτά καλλιεργούνται κυρίως σε μη θερμαινόμενα θερμοκήπια, στην περιοχή της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Κεντρικής Ασίας καθώς και στη Αμερικάνικη ήπειρο. Σήμερα η καλλιέργεια έχει επεκταθεί και σε θερμαινόμενες εγκαταστάσεις, τόσο στη Β. Αμερική όσο και στη Β. Ευρώπη.
Αξιοποιώντας αυτή τη κληρονομιά της η Hazera, δραστηριοποιείται πλέον, σε όλο το φάσμα των τύπων των αγγουριών. Με το πέρασμα των χρόνων, η εταιρεία έχει εισάγει μια σειρά από καινοτομίες, μέσω των γενετικών της προγραμμάτων, αλλάζοντας τα δεδομένα της καλλιέργειας παγκοσμίως. Τα σημαντικότερα σημεία βελτίωσης των αγγουριών είναι : 1) η ποιότητα των καρπών ( σχήμα, χρώμα, ομοιομορφία ), 2) η βελτίωση των αποδόσεων, 3) η προσαρμοστικότητα στις διαφορετικές συνθήκες καλλιέργειας, 4) η μεγάλη διατηρησιμότητα των καρπών ( LSL ), που ήρθε σαν τελευταία προσθήκη βελτίωσης των ποικιλιών.
Στο ξεκίνημα της δεκαετίας του 80, η Hazera, άρχισε τα γενετικά της προγράμματα και στα μακριά αγγούρια ( Dutch Type ), με κύριες περιοχές καλλιέργειας, τη λεκάνη της Μεσογείου, σε μη θερμαινόμενα θερμοκήπια. Παρόμοιες ήταν οι καινοτομίες που εφαρμόστηκαν και εδώ, με κυρίαρχη τη διατηρησιμότητα των καρπών ( LSL ) και προσφάτως την ανθεκτικότητα στο ωίδιο και σε ιώσεις.
Στην κατηγορία των mini αγγουριών, η Hazera βρίσκεται μεταξύ των τριών κορυφαίων εταιρειών παγκοσμίως, με ποικιλίες προσαρμοσμένες στις αγορές της Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και της Αμερικής. Τα μερίδια αγοράς της εταιρείας στην εν λόγω κατηγορία, αυξάνουν θεαματικά, χάρη στην τοποθέτηση των γενετικών της προγραμμάτων, για την βελτίωση των ποικιλιών, στις ίδιες τις περιοχές καλλιέργειας. Έτσι οι καινούριες ποικιλίες αποκτούν ¨εντοπιότητα¨ και μεγαλύτερη προσαρμοστική ικανότητα, όπου θα καλλιεργηθούν. Πετυχημένες καλοκαιρινές ποικιλίες, όπως το Bereket και το Dennis, πλαισιώνονται πλέον με ποικιλίες ικανές να ανταπεξέλθουν τις δύσκολες ψυχρές περιόδους καλλιέργειας.
Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα εξέλιξη αφορά την κατηγορία των ενδιάμεσων ( midi ) αγγουριών, για θερμαινόμενα θερμοκήπια. Εδώ εμφανίζεται η ποικιλία Nikifor, με έξοχα αποτελέσματα σε θερμοκήπια υψηλής τεχνολογίας στην Πολωνία ( high tech ), τόσο σε απόδοση, όσο και σε ποιότητα καρπού.
Το τμήμα γενετικής βελτίωσης της Hazera, προσφάτως, ετοιμάζει μια ολοκληρωμένη σειρά προϊόντων στη κατηγορία των baby αγγουριών. Η κατηγορία αυτή εμφανίζει ενδιαφέρον σε αγορές υψηλής ποιότητας, αφού αποτελεί έναν συνδυασμό υγιεινού snack, παράλληλα με την ικανότητά της να ικανοποιεί τους καταναλωτές γευστικά.
Μία από τις μεγαλύτερες αγορές μακριού αγγουριού, στον κόσμο, είναι η Ισπανία. Η Hazera, παραμένοντας πιστή στα πρότυπα γενετικής βελτίωσης που έχει η ίδια θεσπίσει, ξεκίνησε το γενετικό της σταθμό στην Almeria, με αποτέλεσμα την δημιουργία και ανάπτυξη προϊόντων κατάλληλων για την τοπική αγορά. Ένα από αυτά είναι το Battalon, χειμωνιάτικο αγγούρι, με εξαιρετικό σχήμα και χρώμα, μεγάλη μετασυλλεκτική διατηρησιμότητα και αντοχές σε ιώσεις. Μέσα από αυτό το γενετικό πρόγραμμα, σύντομα, θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα και για άλλες περιοχές με παρόμοιες συνθήκες και συνήθειες καλλιέργειας, όπως η Ελλάδα, η Ωκεανία, το Μεξικό και η Νότια Αφρική.
Εσχάτως, η δραστηριότητα της εταιρείας, επικεντρώνεται στην αγορά της Κίνας, την μεγαλύτερη αγορά αγγουριού παγκοσμίως. Τόσο οι καταναλωτικές συνήθειες, όσο και οι καλλιεργητικές συνθήκες, στην Κίνα, διαφέρουν από οπουδήποτε στον κόσμο. Για τους λόγους αυτούς το συγκεκριμένο γενετικό πρόγραμμα της Hazera, πρέπει να προσαρμοστεί στις εκεί ιδιαιτερότητες, παντρεύοντας, παράδοση με καινοτομίες.
Τέλος αναφερόμενοι στα μελλοντικά σχέδια της Hazera, σχετικά με τα αγγούρια, βασικό μέλημα θα αποτελέσει η συνέχιση ανάπτυξης γενετικών προγραμμάτων, στις κύριες αγορές αγγουριού, ανά τον κόσμο, δημιουργώντας έτσι τοπικά προσαρμοσμένες ποικιλίες. Προτεραιότητα αποτελεί επίσης, η ανάπτυξη γενετικού υλικού με ανθεκτικότητες, κυρίως του ριζικού συστήματος και των ιώσεων, βοηθώντας έτσι στην οικονομικότητα των καλλιεργειών. Η μεγιστοποίηση της παραγωγής σε κάθε περίπτωση είναι το ζητούμενο, ώστε να μπορεί η καλλιέργεια να είναι βιώσιμη. Και σαν τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, είναι η ανάπτυξη προϊόντων, που θα καλύπτουν τις ανάγκες ολόκληρης της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων, ώστε το προϊόν, από την ¨χύδην¨ κατάσταση του σήμερα, να μετατραπεί σε προϊόν που θα προσφέρει μέγιστη καταναλωτική ικανοποίηση και ευκολία χρήσης.
Εν τέλει, ο καταναλωτής είναι ο τελικός χρήστης και για την ικανοποίησή του δουλεύουμε καθημερινά.